Kamus Dapur

di sini ada senarai bahan-bahan samada untuk membuat kuih, kek atau apa-apa sahaja berkaitan dapur.. yang kita guna sehari-harian atau pun bermusim macam nak buat kuih raya ke ..huhu

pasti di kalangan kita ada yang baru cuba-cuba nak masuk dapur dan tak tahu lagi bahan A ni untuk apa.. bahan B untuk apa.. bahan C dan seterusnya..

insyaAllah dapat membantu sedikit sebanyak..
:)


A


B


Baking powder
atau serbuk penaik mengandungi cream of tartar + sodium aluminum sulfate + tepung jagung.. digunakan untuk menggebukan bahan adunan semasa di bakar


C


D


E


Emplex
digunakan sebagai perangup biskut (selalunya guna dalam sukatan yang sangat sedikit dalam adunan biskut)


F


G


H


I


J


K


L


M


N


O


Ovallete
sejenis bahan berwarna oren, struktur lebih kurang mentega.. selalunya digunakan dalam adunan apam dan juga kek lapis supaya dia gebu dan tak pecah..


P


Q


R


S


Soda bikarbonat
strukturnya 4 kali lebih kuat dari serbuk penaik.. selalunya digunakan jika bahan adunan mengandungi coklat, madu, cuka, gula perang, yogurt, koko, perahan limau @ lemon.


Shortening
bererti lemak sayuran.. ada pelbagai fungsi contohnya nak bagi coklat cepat keras, salah satu bahan dalam adunan biskut menggantikan telur.. dan boleh juga jadi sapuan dulang..


T


U


V


Vanillin
berbentuk serbuk.. fungsinya sama seperti Esen Vanila.


W


X


Y


Z