di sini ada senarai bahan-bahan samada untuk membuat kuih, kek atau apa-apa sahaja berkaitan dapur.. yang kita guna sehari-harian atau pun bermusim macam nak buat kuih raya ke ..huhu
pasti di kalangan kita ada yang baru cuba-cuba nak masuk dapur dan tak tahu lagi bahan A ni untuk apa.. bahan B untuk apa.. bahan C dan seterusnya..
insyaAllah dapat membantu sedikit sebanyak..
:)
A
B
Baking powder
atau serbuk penaik mengandungi cream of tartar + sodium aluminum sulfate + tepung jagung.. digunakan untuk menggebukan bahan adunan semasa di bakar
C
D
E
Emplex
digunakan sebagai perangup biskut (selalunya guna dalam sukatan yang sangat sedikit dalam adunan biskut)
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
Ovallete
sejenis bahan berwarna oren, struktur lebih kurang mentega.. selalunya digunakan dalam adunan apam dan juga kek lapis supaya dia gebu dan tak pecah..
P
Q
R
S
Soda bikarbonat
strukturnya 4 kali lebih kuat dari serbuk penaik.. selalunya digunakan jika bahan adunan mengandungi coklat, madu, cuka, gula perang, yogurt, koko, perahan limau @ lemon.
Shortening
bererti lemak sayuran.. ada pelbagai fungsi contohnya nak bagi coklat cepat keras, salah satu bahan dalam adunan biskut menggantikan telur.. dan boleh juga jadi sapuan dulang..
T
U
V
Vanillin
berbentuk serbuk.. fungsinya sama seperti Esen Vanila.
W
X
Y
Z